Wat doe je aan naar een sollicitatiegesprek? Lees onze tips!

02 september 2022

Iedereen kent het gezegde wel: “You never get a second chance to make a good first impression”. Een eerste indruk hangt natuurlijk af van verschillende factoren, maar kleding speelt hier toch een belangrijke rol in. Via je kleding kan je heel veel vertellen zonder daadwerkelijk iets te zeggen. Een outfit voor een sollicitatiegesprek is daarom iets om goed over na te denken. Hierbij wat tips om jou verder op weg te helpen voor de perfecte sollicitatie outfit!

dresscode van het bedrijf

Allereerst is het belangrijk om te kijken of er een bepaalde (ongeschreven) dresscode is bij het bedrijf waar je solliciteert. Zie je aan de website dat het bedrijf bijvoorbeeld erg zakelijk en formeel is? Denk dan aan een wat klassiekere outfit, zoals een pak of een rok met een blouse. Door je kleding aan te passen aan de dresscode van het bedrijf laat jij al gelijk zien dat jij qua looks goed in het bedrijf zou passen!

simplicity is key

Houd het simpel. Je wil niet dat hetgeen wat je aan hebt zorgt voor enige afleiding van wat je wil vertellen en waarom je komt solliciteren. Probeer daarom hele opvallende prints en kleuren te vermijden en kies voor een wat rustiger kleurenpalet. Met een mooi pak, een jasje of blouse met een pantalon zie je er al snel representatief uit.

blijf bij jezelf

Laat zien wie je bent! In de modewereld wordt persoonlijke stijl alleen maar gewaardeerd en mag je dit juist laten zien op de werkvloer. Tijdens je sollicitatiegesprek mag je daarom best opvallen met je outfit, zolang het maar professioneel blijft. Kies bijvoorbeeld voor een kleurrijk of opvallend detail in je kleding, of combineer dat ene bijzondere jasje met een klassieke broek. Een wat meer opvallende outfit kan ook een goede conversatiestarter zijn en het ijs breken!

comfortabel

Als jij je goed voelt, ben je zelfverzekerder. En dat helpt weer bij het maken van een goede eerste indruk. Trek daarom kleding aan waar jij je comfortabel in voelt. Kleding die te strak of te los zit gaat snel irriteren. Je wil tijdens het gesprek absoluut niet bezig zijn met wat je aanhebt.

last but not least... schoenen!

Vieze of afgetrapte schoenen zijn een absolute no-go. Zorg er daarom voor dat je schoenen er schoon uit zien en dat je er goed op kan lopen. Slippers of sandalen kan je beter thuis laten. Pumps zijn mooi, maar kies een hakhoogte waar je goed op kan lopen. Het allerlaatste wat je wil is om letterlijk “met de deur in huis te vallen”…

Meer tips over solliciteren? Bekijk hieronder al onze sollicitatie tips en trainingen.