Sollicitatiegesprek gehad? Wat nu?

22 december 2021

Solliciteren vinden veel mensen spannend en zenuwslopend. Je weet natuurlijk nooit wat je te wachten staat en 1 verkeerd antwoord kan je al de kop kosten..

Na het einde van het gesprek gaan veel mensen achterover leunen en zitten wachten. De stress is weg en ze zijn vaak opgelucht dat het voorbij is. Natuurlijk mag je best wel even ontspannen na een sollicitatiegesprek, maar we raden je niet aan om te wachten op een reactie.

Er zijn 3 dingen die je kunt doen na je sollicitatiegesprek. We geven je hieronder 3 tips.

Vraag wat het bedrijf nu verwacht van jou

Direct na het voeren van je sollicitatiegesprek is het handig om te vragen wat het proces nu verder is. Het is handig voor jezelf om te weten wat de volgende stappen zijn. Neem het bedrijf contact op met jou of willen ze dat jij zelf contact met ze opneemt.

Als een werkgever niets loslaat hierover, kun je altijd zelf het initiatief nemen en aangeven dat je zelf contact met ze zult opnemen. Het is dan wel handig dat je alle gegevens hebt van de persoon met wie je hebt gesproken. Verzamel de juiste naam, het e-mailadres en maak een connectie met de desbetreffende persoon op LinkedIn.

Maak aantekeningen van het gesprek

Schrijf na je sollicitatiegesprek een korte samenvatting met de belangrijkste punten uit het gesprek. Je kunt je voorstellen dat als je meerdere gesprekken voert bij verschillende bedrijven dat je al snel het overzicht kwijt raakt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je ergens wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek, dan is het wel fijn en handig dat je nog weet wat er allemaal is besproken. Ook kun je hiermee gemakkelijker nog vragen bedenken over zaken die tijdens het eerste gesprek achteraf niet helemaal duidelijk waren. Natuurlijk is het sowieso handig en slim om tijdens het gesprek vragen te stellen. Dat komt professioneel over en dat laat zien dat je goed voorbereid bent.

Lees hier welke relevante vragen je moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Stuur een bedankmail

Het zal een werkgever niet over de streep trekken als jij een bedankmail stuurt, maar het staat wel heel professioneel en netjes. Heel veel mensen sturen geen bedankmail, terwijl deze mail weer een contactmogelijkheid is met het bedrijf waar je solliciteert.

Je kunt op deze manier de personen nogmaals bedanken voor het gesprek, maar je kunt ook nog antwoorden die je hebt gegeven tijdens het gesprek verder toelichten. Vaak heb je zenuwen tijdens het gesprek en loop je buiten met de gedachte; shit dat had ik willen zeggen.. Met een bedankmail kun je dit alsnog delen.

Weten hoe je een goede bedankmail schrijft? Lees het hier in ons blog.

3 tips voor na je sollicitatiegesprek

Het is belangrijk dat je niet achterover gaat leunen na een sollicitatiegesprek. Blijf actief! Je kunt na het gesprek echt nog actie ondernemen om de kans te vergroten dat jij wordt aangenomen. Blijf ook zeker zoeken naar een baan. Natuurlijk kan dit jouw droombaan zijn, maar als je alles in 1 mandje gooit en je wordt uiteindelijk niet aangenomen baal je als een stekker. Het is dan fijn om nog iets achter de hand te hebben.