9 NO GO’S tijdens je sollicitatiegesprek

31 juli 2021

Dagelijks krijgen we kandidaten over de vloer of we spreken hen via digitale online tools. Met een ieder van deze kandidaten voeren wij sollicitatiegesprekken, zodat we hen kunnen helpen met het vinden van een droombaan!

Met jaren aan ervaring op zak en na ontzettend veel verschillende gezichten te hebben gezien vertellen we je graag alles over de No Go’s tijdens je sollicitatiegesprek en uiteraard wat je dus beter WEL kunt doen. Hierdoor zul jij vol zekerheid en met een goede voorbereiding het gesprek in gaan!

No Go 1

Het niet stellen van vragen. Wanneer jij tijdens het gesprek met je gesprekspartner geen vragen stelt over de functie of het bedrijf, kun je de indruk wekken dat jij je niet hebt voorbereid, niet geïnteresseerd bent of niet sterk bent in je communicatie. Bereid je dus goed voor en bedenk van te voren wat je zou willen weten; bijvoorbeeld wat hun verwachtingen van je zijn.

No Go 2

Een overdreven indruk willen maken. Dat je je enthousiasme moet laten zien is een ding wat zeker is, maar blijf wel jezelf! Wanneer je het gesprek begint met een gemaakte houding en hele kritische vragen stelt, kan dit je gesprekspartner afschrikken.

No Go 3

Zeggen wat je dénkt dat jouw gesprekspartner wilt horen. Je gesprekspartner zal al snel door hebben wanneer jij ze naar de mond praat. Wees eerlijk bij het antwoord geven op vragen, ook als er iets niet duidelijk is of jij het antwoord niet helemaal weet.

No Go 4

Het onderbreken van je gesprekspartner. Laat je gesprekspartner altijd uitpraten en wacht tot het juiste moment om je vraag te stellen. Misschien krijg je het antwoord op je vraag al wel gedurende het gesprek! Daarnaast is je houding ook super belangrijk. Wanneer jij onderuit gezakt zit, met je handen over elkaar en een humeurige blik hebt, dan geeft dit geen positieve indruk.

No Go 5

Je levensverhaal vertellen. Vaak wordt er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd naar je hobby’s, interesses etc. Zorg ervoor dat je niet gelijk teveel in details treedt. Houdt het kort en leuk en blijf verder gefocust op de functie.

No Go 6

Dingen negatief overbrengen. Let tijdens het gesprek goed op hoe jij dingen formuleert. Wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar een bepaalde skill die jij nog niet helemaal hebt ontwikkelt? Formuleer dit naar iets positiefs, zoals; “Ik ben bereid om mij hierin verder te ontwikkelen, dat lijkt mij erg leuk en leerzaam”.

No Go 7

De focus leggen op het salaris. Tijdens het eerste gesprek gaat het om jouw interesse in de functie en of je bij deze functie past. Het is meestal niet gepast om dan al gelijk eisen te stellen. Wanneer je dit wel doet kan je gesprekspartner de conclusie trekken dat je de baan alleen maar wilt vanwege het salaris.

No Go 8

Ongepaste kleding. Wees bewust van wat je aantrekt tijdens je sollicitatiegesprek. Trek bijvoorbeeld geen te korte, of vieze kleding aan. Houdt het netjes en pas je kleding aan aan de stijl van het bedrijf of merk. Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken! Vind je het kiezen van een goede outfit moeilijk? Lees dan onze blog over stylingtips voor naar je sollicitatiegesprek!

No Go 9

Te laat komen. Zorg er altijd voor dat je op tijd bent! Beter iets te vroeg dan te laat. Wanneer jij te laat komt zonder reden geeft dit gelijk een verkeerde indruk. Gebeurd er onderweg iets waardoor je niet op tijd kunt komen? Bel dan even je contactpersoon of gesprekspartner om te laten weten waarom jij iets later bent.

Ben jij na het lezen van deze 9 No Go’s en tips klaar om met plezier je sollicitatiegesprek in te gaan? Vast wel! Mocht je het nog steeds erg lastig vinden, dan geven wij ook sollicitatietrainingen die je erg zullen helpen.