Werken in de mode: dit kan je verwachten

17 september 2022

Beeld: Gucci

Er bestaan veel vooroordelen en onwaarheden over werken in de mode industrie. Om maar een paar voorbeelden te ontkrachten: shoppen valt niet onder de werkzaamheden, een fashionable outfit is geen vereiste op de werkvloer en de werksfeer is niet vergelijkbaar met The Devil Wears Prada. Maar wat kan je wel verwachten van een baan in de mode? Wij weten als geen ander hoe het is om te werken in de mode industrie. Dit zijn 5 dingen die je nog niet wist over werken in de modebranche!

Never a dull moment

Een ding is zeker: werken in de mode is nooit saai. In elke tak van de mode industrie, van productie tot aan PR en van marketing tot aan sales, is er altijd wel wat te beleven.  Je kan je bezighouden met het maken van nieuwe collecties, het bedenken en beheren van campagnes, het organiseren van PR events of het optimaliseren en groeien van sales. Geen dag zal hetzelfde zijn, en daardoor zul je je ook nooit vervelen.

Een mode opleiding is geen vereiste

Het is niet zo dat je een modediploma nodig hebt om bij een modebedrijf te kunnen werken. Voor functies in sales, e-commerce, marketing, finance en logistiek is het ook zeker geen vereiste. Als je een goede opleiding hebt gevolgd die ook maar enig raakvlak met mode heeft, maak je gewoon kans op een baan in de mode.

This is a woman's world

Hoewel er zeker ook veel mannen in de mode werken, is het vaak zo dat het overgrote deel van een modebedrijf uit vrouwen bestaat. Als je in een bedrijf komt te werken is de kans dan ook groot dat je weinig tot geen mannelijke collega’s zult hebben.

De werkplek is geen catwalk

Modemensen zijn echt niet elke dag fashionable gekleed. Sterker nog: als je de hele dag met mode bezig bent, heb je soms minder de behoefte om zelf heel veel moeite te steken in een outfit. Op de werkvloer is de dresscode vaak redelijk casual en is het vooral belangrijk dat je kleding draagt waarin jij je prettig voelt.

99% hard werken, 1% glitter en glamour

In de mode is het vaak keihard werken. Ook al zie je op Instagram misschien alleen stijlvolle celebrity-feestjes, glamorous front-rows en weloverwogen streetstyle looks, achter de schermen wordt keihard gewerkt. Laten we maar zeggen dat die collecties en shows zichzelf niet in elkaar draaien. Daar gaat heel veel bloed, zweet en een gebrek aan slaap aan vooraf.

Wil je graag werken in de mode? Wij zijn hét recruitment bureau op het gebied van mode- en lifestyle vacatures. Bekijk alle openstaande mode vacatures of doe een open sollicitatie!