Tips voor je online sollicitatiegesprek

12 mei 2021

Sinds de corona crisis hebben we te maken vele maatregelen en veranderingen. Ook wij moesten even omschakelen en wennen aan de hele situatie. Zo mochten we geen kandidaten of opdrachtgevers meer ontvangen op ons kantoor en ging alles telefonisch of via Zoom.

Ook sollicitaties gaan al maanden lang via videobellen. Dit voelt heel anders aan dan een fysieke sollicitatie! Om je een handje te helpen bij het houden van een goed sollicitatiegesprek via videobellen, hebben we een paar tips & tricks voor je!

1. Maak duidelijke afspraken. Spreek van te voren af via welk platform jullie gaan videobellen en wie van jullie de ander gaat bellen. Hiermee voorkom je miscommunicatie.

2. Zorg ervoor dat er een goede internetverbinding is en dat je elkaars telefoonnummer hebt. Mocht de verbinding verbreken, dan kun je elkaar gelijk bellen. Je kunt voor de zekerheid ook een test doen om te kijken of je internetverbinding goed is. Probeer het bijvoorbeeld uit met een vriend!

3. Ga in een ruimte zitten die een neutrale achtergrond heeft met een goede belichting. Het komt namelijk onprofessioneel over wanneer je nog niet opgeruimde kamer goed in beeld is en je niet goed te zien bent door verkeerde belichting.

4. Ga op een plek zitten waar geen storende achtergrondgeluiden zijn. Is de buurman aan het klussen? Ga dan naar een plek toe waar het lekker stil en rustig is. Vergeet ook niet je audio te checken. Je wilt natuurlijk wel goed verstaanbaar zijn!

5. Voor een goede eerste indruk is het belangrijk dat jij een rechte, goede houding hebt en niet onderuitgezakt in je stoel zit. Trek daarnaast nette kleding aan zoals je dat ook bij een fysiek sollicitatiegesprek zou doen.

6. Een goede voorbereiding is het halve werk! Ga niet last minute je gesprek voorbereiden, maar doe dit al een paar dagen van te voren. Bedenk wat je graag wil vertellen over jezelf, verdiep je in het bedrijf en stel vragen op die je kunt stellen.

7. Blijf tijdens het gesprek gefocust op je gesprekspartner en zet je telefoon op stil. Zorg dat je geen afleidingen hebt en dat niet iemand ineens de ruimte in komt lopen. Kijk vriendelijk met een glimlach in de camera. Hiermee laat je zien dat je aandacht 100 procent gevestigd is op het gesprek en dat je enthousiast bent over de vacature.

8. Sluit het gesprek af met een kleine samenvatting over waar jullie het hebben gehad. Bespreek eventuele vervolgstappen en laat weten dat je uitkijkt naar een volgend gesprek.

We hopen dat je met deze tips zelfverzekerd en voorbereid je online sollicitatiegesprek ingaat! Zoek je nog een toffe werkplek in de mode- en lifestyle branche? Check dan al onze vacatures via www.fashionsolution.nl.