Social Media & Solliciteren. Gaat dat wel samen?

26 januari 2022

Gaat social media en solliciteren wel samen? Moet ik mijn social media profiel aanpassen of afschermen als ik aan het solliciteren ben? Wij krijgen die vraag steeds vaker. Social media en solliciteren gaat prima samen, alleen je zult dat wel goed moeten doen. Daarom gaan we het je uitleggen in dit blog.

Als je aan het solliciteren bent moet je je realiseren dat je mensen je profiel bekijken. De kans is heel groot dat je nieuwe werkgever je gaat opzoeken op het net. Denk daarom altijd goed na over wat je post.

Je kunt je voorstellen dat een bedrijf niet echt staat te springen om jou aan te nemen als er alleen maar filmpjes van jou online staan waar je dronken op de grond licht op een feestje. Wees je daarom bewust van wat je allemaal online op social media posts. Bedenk ook goed hoe je met de verschillende platformen omgaat. Een Instagram en Facebook is bijvoorbeeld anders dan LinkedIn. Daarom gaan we deze platformen met je bespreken hoe je die het beste kunt inzetten.

LinkedIn

Sowieso raden we je aan om een LinkedIn profiel aan te maken (mocht je dat nog niet hebben). Als je ergens gaat solliciteren dan raden we je aan om je profiel af te schermen.

Eigenlijk is je profiel op LinkedIn je actuele cv. Daarom is een LinkedIn profiel ook zo belangrijk als je gaat solliciteren. We raden je ook aan om je profiel op LinkedIn zo uitgebreid mogelijk te maken. Zorg ervoor dat je werkervaring up-to-date is, dat je opleidingen up-to-date is.

Kies ook een goede profielfoto. Gebruik geen vakantiekiekje, maar zorg voor een professionele foto. Zorg ervoor dat je verder gebruik maakt van alle functies die LinkedIn biedt.

Facebook & Instagram

Op het gebied van Facebook en Instagram is het net even iets anders dan bij LinkedIn. Waarschijnlijk gebruik je beide platformen om meer persoonlijke verhalen te delen. Het is mogelijk om je accounts op privé te zetten, dan zien alleen vrienden je profiel. Wij raden je dit alleen niet aan. Het is juist goed om je Facebook en Instagram account in te zetten. Zorg ervoor dat er leuke foto’s op staan om je persoonlijkheid te presenteren. Veel bedrijven vinden het ook belangrijk om te weten en zien wie jij echt bent. Niet alleen maar wat je allemaal hebt gedaan qua opleidingen en werkervaring.

Het is belangrijk dat jij jezelf professioneel profileert op social media. Of dat nu op LinkedIn is of op Facebook en Instagram. Bedrijven zijn op zoek naar mensen die ervaring hebben, maar ook naar leuke en gezellige mensen die goed passen in hun team!