Social Media & Solliciteren; de do’s en don’ts

25 november 2021

Social Media en solliciteren, gaat dat wel samen? Jazeker, alleen het is wel belangrijk dat je het goed inzet. Werkgevers en recruiters zullen jou namelijk ook gaan opzoeken op social media en dan wil je niet dat ze alleen maar foto’s zien van jou met alcohol etc.

Misschien gebruik je social media ook wel om een nieuwe baan te zoeken. Het is handig om je social media representatief te maken en ervoor te zorgen dat jouw profielen er goed uit zien voordat je gaat solliciteren.

Do’s van social media

Laten we beginnen met de do’s voor social media. Social media kan heel voordelig zijn om te gebruiken als je gaat solliciteren. Kijk eens naar je eigen kanalen en profielen, welke punten kun je verbeteren?

  • Google jezelf eens en bekijk wat je tegenkomt. Welke berichten kun je beter verwijderen of profielen moeten er naar privé ingesteld worden?
  • Maak je profiel zo compleet mogelijk. Vertel iets over jezelf en geef bijvoorbeeld een samenvatting waarmee jij je goed presenteert.
  • Je solliciteert voor een specifieke branche, het is daarom belangrijk dat je laat zien dat je interesse hebt in die branche. Reageer bijvoorbeeld op blogs, deel video’s van experts, vermeld dat je een cursus/workshop hebt gevolgd of deel zelf iets van content over de branche.
  • Connect met mensen. Zeker op LinkedIn is het handig om te connecten, stuur connectieverzoeken naar mensen die je hebt ontmoet.

Don’ts van social media

Naast de do’s zijn er ook don’ts waar je rekening mee kunt houden. Als je ergens gaat solliciteren ken je het bedrijf nog niet goed en het bedrijf kent jou ook nog niet. Ze zullen daarom je gaan opzoeken op social media en online. Als jij op jouw social media alleen maar feestende foto’s hebt staan kan dat verkeerd overkomen. Let daarom op het volgende:

  • Plaats geen foto’s of berichten die je ook niet aan je ouders zou laten zien en die jij later liever ook niet meer voorbij ziet komen online. Weet dat alles wat je posts online, ook online blijft. Houd dit in je achterhoofd!
  • Houd rekening met de functie waarop je solliciteert. Bij een formeel bedrijf kijken ze waarschijnlijk strenger naar je social media dan bij een informeel bedrijf
  • Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is als je gaat solliciteren. Werkgevers zullen naar dit profiel zoeken én je kunt zelfs solliciteren via LinkedIn: handig om te hebben dus!

Social Media afschermen voor een sollicitatie?

Wij krijgen vaak de vraag van onze kandidaten of zij hun social media kanalen moeten afschermen als ze ergens gaan solliciteren.

Ons advies is eigenlijk heel simpel:

Zoals we hierboven al hebben besproken, als je ergens gaat solliciteren zal het bedrijf zeker even een kijkje nemen op je social media kanalen of online.

Wij raden je aan om jouw LinkedIn profiel nooit af te schermen. Dit is namelijk een zakelijk kanaal, waar je ook kunt solliciteren. Je LinkedIn profiel is eigenlijk je online CV.

Met Facebook en Instagram is het net even wat anders. Je gebruikt deze beide platformen waarschijnlijk om persoonlijke dingen te delen. Je kunt ervoor kiezen om je profielen op privé te zetten, dan zien alleen vrienden je berichten nog. Maar het kan ook goed zijn om je account wel op openbaar te zetten en daar leuke dingen te delen over wie je bent, om je persoonlijk te presenteren.

Wil jij meer weten? Bestel dan onze Sollicitatiegids! Daar delen wij allerlei soorten tips over het solliciteren, het sollicitatiegesprek en jouw CV.