Open Call – State of Fashion curated by FDFA

20 december 2023

Ontwerper, maker of is mode jouw discipline? Meld je nu aan voor de Open Call van State of Fashion curated by FDFA, om nieuw werk te kunnen maken als onderdeel van de aankomende editie van de State of Fashion Biënnale Ties that Bind.

State of Fashion is een modeplatform waar alternatieven voor het huidige modesysteem een podium krijgen. We verbinden mode kritisch met de maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen van deze tijd. Centraal staat de vraag: hoe kan mode bijdragen aan een betere wereld?

De curatoren van State of Fashion 2024, Louise Bennetts en Rachel Dedman, hebben vier thema’s ontwikkeld die tijdens de Biënnale in Arnhem zullen worden verkend. Deze thema’s vormen het uitgangspunt voor de FDFA en zijn de ideeën waar we jullie, als Arnhemse makers en ontwerpers, op uitnodigen om over na te denken

Protest, and the Performance of Politics onderzoekt de manieren waarop kleding en het lichaam functioneren als ruimtes en instrumenten van verzet.

Dismantling Tradition onderzoekt kritisch de definities van ’traditioneel’ en de aanname dat makers en kunstenaars uit het Zuiden geacht worden hun erfgoed uit te voeren of te gebruiken.

Designing Integrity kijkt naar de manieren waarop ontwerpers alternatieve systemen smeden voor bestaande modeproductiepraktijken, een lans breken voor slow making, het afvalkolonialisme uitdagen en de stemmen versterken van degenen die typisch gemarginaliseerd worden in de wereldeconomie.

The Fabric of Shelter beschouwt kleding als het eerste thuis waarmee we door de wereld navigeren en viert de intieme en vertrouwde kracht van textiel.

Ben jij een zelfstandig werkende mode- of productontwerper en wil je jouw werk delen met de bezoekers en inwoners van Arnhem in mei en juni 2024 tijdens State of Fashion Biënnale? Woon(de) of werk(te) je in Arnhem, heb je hier gestudeerd of ben je hier geboren? Of voel je je op een andere manier verbonden met Arnhem? Dan zoeken wij jou!

hoe doe je mee?

We vragen jullie je plan in te dienen voor deze Open Call. Beschrijf of visualiseer in dit plan jouw idee voor een installatie/presentatie/performance rondom de thematiek Ties that Bind en wie weet word jij geselecteerd als een van de vijf ontwerpers die in Rozet mag exposeren!

Dien je plan in het Engels in (maximaal een A4-tje) voor 21 januari 2024 in via info@fdfarnhem.nl.

Jouw idee wordt besproken door een selectiecommissie, bestaande uit de Mode Partners 025, Rozet en de curatoren van State of Fashion. De inzendingen worden beoordeeld op vooruitstrevendheid, begrijpbaarheid en aansluiting bij de thematiek Ties that Bind. Het is van belang dat jij als ontwerper op enige wijze verbonden bent met (het creatieve klimaat van) Arnhem. Opleidingsachtergrond is hierbij niet van belang, of je nu aan ArtEZ of Rijn IJssel hebt gestudeerd of autodidact bent; iedereen is welkom om een plan in te dienen! De selectie wordt medio februari bekendgemaakt. Iedere geselecteerde ontwerper krijgt een werkbudget om het betreffende idee tot uitvoering te brengen. Opbouw van de presentatie zal zijn in week 19/20. Daarnaast dien je ook op een andere wijze aan te sluiten bij de programmering van State of Fashion curated by FDFA, bijvoorbeeld door een lezing, workshop, performance of ander (klein) event.


Grafisch ontwerp afbeelding FDFA, logo Ties that Bind van Farah Fayyad en Tal G.