Online sollicitatiegesprek? Zo doe je dat!

23 februari 2022

Dankzij de opkomst van corona hebben we te maken gehad met vele maatregelen en veranderingen. Ook wij moesten omschakelen en wennen aan de situatie. Zo mochten we geen kandidaten of opdrachtgevers meer ontvangen op ons kantoor en ging alles telefonisch of via digitale tools. Dit voelt natuurlijk heel anders aan dan een fysieke sollicitatie!

We zijn nog steeds niet helemaal terug naar het oude normaal en online gesprekken zijn populairder dan ooit door de voordelen die ze hebben. Zo besparen ze beide partijen veel tijd en kun je ze overal en nergens voeren! In een steeds meer digitaliserende wereld, is het handig om te weten hoe je een goed sollicitatiegesprek voert via videobellen. We helpen je graag een handje!

1. Duidelijke communicatie

Maak duidelijke afspraken. Spreek van te voren af via welk platform jullie gaan videobellen en wie van jullie de ander gaat bellen. Hiermee voorkom je miscommunicatie.

2. Verbinding

Zorg ervoor dat er een goede internetverbinding is en dat je elkaars telefoonnummer hebt. Mocht de verbinding verbreken, dan kun je elkaar gelijk bellen. Je kunt voor de zekerheid ook een test doen om te kijken of je internetverbinding goed is. Probeer het bijvoorbeeld uit met een vriend!

3. Plek

Ga in een ruimte zitten die een neutrale achtergrond heeft en met goede belichting. Het komt namelijk onprofessioneel over wanneer je niet opgeruimde kamer goed in beeld is of je niet goed te zien bent. Ook achtergrondgeluiden zijn belangrijk! Is de buurman aan het klussen? Ga dan naar een plek toe waar het lekker stil en rustig is. Vergeet ook niet je audio te checken. Je wilt natuurlijk wel goed verstaanbaar zijn!

4. Houding

Voor een goede eerste indruk is het belangrijk dat jij een rechte, goede houding hebt en niet onderuitgezakt in je stoel zit. Trek daarnaast nette kleding aan zoals je dat ook bij een fysiek sollicitatiegesprek zou doen. Voordeel; men ziet waarschijnlijk alleen je bovenkant, dus die felroze eenhoorn sloffen zijn geoorloofd 😉

5. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Bereidt niet op het laatste moment je voor, maar doe dit ruim van te voren. Bedenk wat je graag wil vertellen over jezelf, verdiep je in het bedrijf en stel vragen op die je kunt stellen.

6. Focus

Blijf tijdens het gesprek gefocust op je gesprekspartner en zet je telefoon op stil. Zorg dat je geen afleidingen hebt en dat niet iemand ineens de ruimte in komt lopen. Kijk vriendelijk met een glimlach in de camera. Hiermee laat je zien dat je aandacht 100% gevestigd is op het gesprek en dat je enthousiast bent over de vacature.

7. Samenvatting

Sluit het gesprek af met een kleine samenvatting over hetgeen jullie hebben besproken. Eventuele vervolgstappen helder je ook op en laat altijd weten dat je uitkijkt naar een volgend gesprek.

We hopen dat je met deze tips zelfverzekerd en voorbereid je online sollicitatiegesprek ingaat! Zoek je nog een toffe werkplek in de mode- en lifestyle branche? Check dan al onze vacatures via www.fashionsolution.nl.