6 vragen die je nooit moet stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek

28 december 2021

Vragen stellen is misschien wel het belangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek. We hebben al eens eerder een blog geschreven met daarin relevante vragen voor tijdens een sollicitatiegesprek. Alleen zijn er ook vragen die je eigenlijk nooit moet stellen tijdens het gesprek. Die vragen gaan we in dit blog met je behandelen. Lees je mee?

Wat voor dienst/product bieden jullie aan?

Nummer 1 regel van een sollicitatie is research doen naar het bedrijf waar je solliciteert. Verdiep je in het bedrijf, wat doen ze en vooral ook wat bieden ze aan. Dit kan voor recruiters en bedrijven echt een dealbreker zijn als jij je huiswerk niet hebt gedaan. Bereid je daarom goed voor door onderzoek te doen naar het bedrijf.

Wat staat er precies op mijn CV?

Dit is echt een NO GO! Dat je niet zelf weet wat er op je CV staat… Daar sla je de plank echt volledig mee mis. Dit kan overkomen als ongemotiveerd en slechte voorbereiding. Zorg er ook voor dat je nooit liegt op je CV, dit komt namelijk altijd uit. Of dat nu tijdens het gesprek is of tijdens je functie. Zorg er voor dat je precies weet wat er in je CV en motivatiebrief staat, zodat je dit te allen tijde kunt toelichten.

Hoeveel ga ik verdienen?

Oei, dit is een lastige vraag. Natuurlijk wil jij weten wat je gaat verdienen, maar begin hier zelf nooit over. Dat is erg onprofessioneel. Een salarisonderhandeling is voor later in het sollicitatieproces. Als de recruiter of werkgever erover begint dan kun je er ook vragen over stellen.

Gaan jullie referenties checken?

Referenties zijn ervoor om gecheckt te worden. Als je zelf dit onderwerp benoemt tijdens het gesprek kan het overkomen of je iets te verbergen hebt. Zorg er dan ook voor dat jouw referenties echt zijn. Laat het initiatief bij de werkgever of zij referenties gaan checken of niet.

Hoe houden jullie mensen die thuiswerken in de gaten?

Thuiswerken is niet meer weg te denken, hoewel veel bedrijven gewoon weer op kantoor werken. Door de coronacrisis zijn veel bedrijven anders gaan kijken naar het thuiswerken en kan het zo zijn dat ook jij thuis zult moeten werken. We snappen dat het fijn is om te weten of je wordt gecheckt als je thuis aan het werken bent, alleen je moet oppassen met deze vraag. Dit kan namelijk erop lijken dat je iets te verbergen hebt of dat je niet te vertrouwen bent. Het kan zijn dat je al eens eerder bij een bedrijf thuis moest werken en daar een slechte ervaring mee hebt gehad. Dan snappen we heel goed dat je deze vraag wilt stellen. Als je het dan ook doet, zorg er dan voor dat je goed uitlegt waarom je deze vraag stelt.

Hoelang gaat dit gesprek duren?

Als je deze vraag stelt zal dit erg onprofessioneel overkomen. Echt een NO GO! Ook is het niet respectvol naar de recruiter toe met wie je het gesprek voert. Het kan er ook nog eens op wijzen dat je heel slecht bent in plannen en dat is iets wat je liever niet laat zien tijdens een sollicitatiegesprek.

Natuurlijk zijn er nog veel meer ongepaste vragen die je beter niet kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Let goed op als je vragen stelt of je dit zelf een goede vraag vind of een fijne vraag vind om te krijgen. Verplaats je eens in de recruiter met wie je het gesprek voert. Denk goed na over de vragen die je stelt en bereid desnoods ook een aantal vragen voor.

Succes!