IJ Kunst Collectief presenteert 9de groepsexpositie in Loods 6

01 maart 2024

Het IJ Kunst Collectief (IJKC) presenteert op zaterdag 30 en zondag 31 maart de negende editie van zijn drukbezochte groepsexpositie. 40 makers uit de vrije en toegepaste kunst laten deels speciaal voor de expositie gemaakt en verzameld werk zien. Bij elke editie toont curator en trendwatcher Edwin van den Hoek een groot aantal nog onbekende makers uit alle regio’s van het land. Zijn uitgangspunt is kwaliteit en eigenheid, waarbij hij geen onderscheid maakt tussen kunst, design en ambacht. Met het IJ Kunst Collectief wil Edwin van den Hoek een aantrekkelijk en betaalbaar alternatief bieden aan verzamelaars en liefhebbers.

Op deze 9de editie presenteert het IJ Kunst Collectief zich sterker en diverser dan ooit. Op de nieuwe locatie – Loods 6 op het KNSM-eiland – krijgt het IJKC extra ruimte en mogelijkheden om de werken, waaronder ook ruimtelijke installaties en beelden, tot hun recht te laten komen. De expositie zal hier twee keer per jaar gehouden worden, waarmee het IJ Kunst Collectief continuïteit wil bieden aan makers én bezoekers. De exposities van het IJKC zijn laagdrempelig, mede doordat de toegang gratis is, en trekken een groot en uiteenlopend publiek. De 8ste editie trok meer dan 3000 bezoekers.

Kwalitatieve selectie – diverse disciplines

Edwin van den Hoek is naast trendwatcher ook docent Trendwatching en Kunstgeschiedenis aan de NIA Academie. In de loop der jaren heeft hij zich ontwikkeld tot een bevlogen curator van het IJ Kunst Collectief. Voor hem is er geen duidelijke grens te trekken tussen kunst, design en ambacht en dat wil hij, in een mooie museale opzet, laten zien met zijn groepsexposities.

De samenstelling van de groep makers verschilt per editie. Van den Hoek presenteert bij elke expositie minimaal 50 procent nieuwe deelnemers, wat 20 nieuwe namen per editie betekent. Hij kijkt bij het selecteren verder dan de Randstad en is zo in staat het – overwegend – Amsterdamse publiek ook kunstenaars en designers te tonen van buiten Amsterdam en omgeving. Velen van hen worden niet vertegenwoordigd door een galerie en hebben nog niet regelmatig geëxposeerd. Edwin van den Hoek coacht nog niet gevestigde kunstenaars en designers, die bij het IJKC een kwalitatief podium vinden voor hun autonome werk. Stuk voor stuk zijn het makers met een duidelijk eigen handschrift vanuit een bepaalde techniek of een specifiek ambacht.

Tijdens deze 9de editie zijn schilderijen en tekeningen te zien naast grafisch werk, mixed media en fotografie. Verder ook ruimtelijk werk en installaties zoals houten objecten, beelden, keramiek en textiel.

Meer informatie is te vinden op www.ijkunstcollectief.nl. U kunt ook direct contact opnemen met Edwin van den Hoek: 06-1293 6219.

‘Het IJ Kunst Collectief is een uitstekend georganiseerd en kwalitatief hoogstaand event, dat een leemte vult in een wat eenzijdig ontwikkeld veld.’ – Youri Honing, saxofonist & kunstverzamelaar

‘Wederom een prachtige, nieuwsgierig en bovendien hebberig makende tentoonstelling van het IJ Kunst Collectief.’ – Ronald Hooft, architect & interior designer

De makers van IJKC #9

Voor deze editie zijn de volgende kunstenaars en designers geselecteerd: Hans Arets / Suzanne van Baarsen / Nicole Bannenberg / Stéphane Barbier / Esther van den Berg / Melanie Bosboom / Jos den Brok / Francine Claassen / Lotte Garé / Ger-Jan de Gilde / Femke de Groot / Reineke Groters / Noortje Haegens / Wim Kannekens / Paul Kleijne / Dick Langenberg / Petra Lunenburg / Ahmad Mallah / Rafael Martig / nab. creative / Ralf van der Pennen / Saskia Pfaeltzer / Egon de Regt / Carlette Rijcken / Michel Rijk / Emmy Ruis / Monique de Ruiter / Angeliek Rutges / Janne Schra / Max Schulze / Djon Seedorf / Rosa Smits / Francine Steegs / Mark Veldhuijzen van Zanten / Truike Verdegaal / Korrie Vulkers / Sophie Walraven / Carlo Wijnands / Frans Willigers / YANi

De makers zijn aanwezig tijdens de expositiedagen om hun werk toe te lichten.

Openingstijden bezoekers

Zaterdag 30 en zondag 31 maart: geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

IJKC #9 is gratis toegankelijk.

NDSM FUSE

Loods 6 – De Bagagehal
KNSM-laan 143
1019 LB Amsterdam
www.loods6.nl

Loods 6 is goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer, de pont (vanaf Amsterdam-Noord) en de auto. In de directe omgeving van het gebouw is ruimte voor (betaald) parkeren en er zijn meerdere invalideparkeerplaatsen en oplaadpalen.

Openbaar vervoer:

  • Bus 43 vanaf Amsterdam CS naar de KNSM-laan, uitstappen halte Azartplein.
  • Tram 26 vanaf Amsterdam CS, overstappen op tram 7 bij halte Rietlandpark, uitstappen eindhalte Azartplein.
  • Pont Zamenhofstraat richting Azartplein.

Vanaf alle haltes ca. 100 m lopen.

Michel Rijk

Frans Willigers

Noortje Haegens

Petra Lunenburg

Jos den Brok

Paul Kleijne

Wim Kannekens

Carlette Rijcken

nab. creative

Stephane Barbier

Angeliek Rutges

Mark Veldhuijzen van Zanten

Truike Verdegaal

Francine Steegs

Suzanne van Baarsen

Nicole Bannenberg

YANi

Esther van den Berg