IJ Kunst Collectief presenteert 10de groepsexpositie in Loods 6

05 augustus 2024

Het IJ Kunst Collectief (IJKC) presenteert op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2024 de tiende editie van zijn drukbezochte groepsexpositie. 40 kunstenaars en designers uit de vrije en toegepaste kunst laten deels speciaal voor de expositie gemaakt en verzameld werk zien. Bij elke editie toont curator en trendwatcher Edwin van den Hoek een groot aantal nog onbekende makers uit alle regio’s van het land. Zijn uitgangspunt is kwaliteit en eigenheid, waarbij hij geen onderscheid maakt tussen kunst, design en ambacht. Met het IJ Kunst Collectief wil Edwin van den Hoek een aantrekkelijk en betaalbaar alternatief bieden aan verzamelaars en liefhebbers.

Op deze 10de editie presenteert het IJ Kunst Collectief zich sterker en diverser dan ooit. Op de nieuwe locatie – ‘De Bagagehal’ in Loods 6 op het KNSM-eiland – krijgt het IJKC extra ruimte en mogelijkheden om de werken, waaronder ook ruimtelijke installaties en beelden, tot hun recht te laten komen. De expositie zal hier twee keer per jaar gehouden worden, waarmee het IJ Kunst Collectief continuïteit wil bieden aan makers én bezoekers. De exposities van het IJKC zijn laagdrempelig, mede doordat de toegang gratis is, en trekken een groot en uiteenlopend publiek. De 9e editie trok meer dan 2000 bezoekers.

Kwalitatieve selectie – diverse disciplines

Edwin van den Hoek is naast trendwatcher ook docent Trendwatching en Kunstgeschiedenis aan de NIA Academie. In de loop der jaren heeft hij zich ontwikkeld tot een bevlogen curator van het IJ Kunst Collectief. Voor hem is er geen duidelijke grens te trekken tussen kunst, design en ambacht en dat wil hij – in een mooie museale opzet – laten zien met zijn groepsexposities. De samenstelling van de groep kunstenaars en designers verschilt per editie. Van den Hoek presenteert bij elke expositie minimaal 50 procent nieuwe deelnemers, wat 20 nieuwe namen per editie betekent. Hij kijkt bij het selecteren verder dan de Randstad en is zo in staat het – overwegend – Amsterdamse publiek ook kunstenaars en designers te tonen van buiten Amsterdam en omgeving. Velen van hen worden niet vertegenwoordigd door een galerie en hebben nog niet regelmatig geëxposeerd. Edwin van den Hoek coacht nog niet gevestigde kunstenaars en designers, die bij het IJKC een kwalitatief podium vinden voor hun autonome werk. Stuk voor stuk zijn het makers met een duidelijk eigen handschrift vanuit een bepaalde techniek of een specifiek ambacht.

Tijdens deze 10de editie zijn schilderijen en tekeningen te zien naast grafisch werk, mixed media en fotografie. Verder ook ruimtelijk werk en installaties zoals houten objecten, beelden, keramiek en textiel.

De makers van IJKC #10

Voor deze editie zijn de volgende kunstenaars en designers geselecteerd:

Mary B / Mimi Berlin / Margriet Blom / Laura Blömer / Marco Brouwer / Dick van Dijk / Roos Dirks / Willemijn van Dorp / Inge Duiker / Sigrid van Essel / Dominique Gebbink / Moyca Gort / Kate van Harreveld / Frits Heimans / Mark van den Heuvel / Jan Hogema / Margot de Jager / René Jolink / Julia Kaiser / Ruud de Kort / Daria Lavrova / Linde Leijh / Paméla Maria / Carrie Meijer / Karolien van Mensvoort / Eveline Mooibroek / Carla Nederbragt / Wilfried Nijhof / Jochem op ten Noort / Theo Rooden / Tineke Schoenmaker / Machteld Schouten / Inge Schmitt / Bjorn Staps / Marieke Thijssen / Jerry Veldhuizen / Dieter Volkers / Luuk Wezenberg / Ada van Wonderen / Dominique Zwartelé

De makers zijn aanwezig tijdens de expositiedagen om hun werk toe te lichten.

Openingstijden bezoekers

Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september: geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

IJKC #10 is gratis toegankelijk / geen honden toegestaan.

Adres

Loods 6 – De Bagagehal
KNSM-laan 143
1019 LB Amsterdam
www.loods6.nl

Loods 6 is goed bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer, de pont (vanaf Amsterdam-Noord) en de auto. In de directe omgeving van het gebouw is ruimte voor (betaald) parkeren en er zijn meerdere invalideparkeerplaatsen en oplaadpalen.

Openbaar vervoer:

  • Bus 43 vanaf Amsterdam CS naar de KNSM-laan, uitstappen halte Azartplein.
  • Tram 26 vanaf Amsterdam CS, overstappen op tram 7 bij halte Rietlandpark, uitstappen eindhalte Azartplein.
  • Pont Zamenhofstraat richting Azartplein.

Vanaf alle haltes ca. 100 m lopen.

Moyca Gort

Carla Nederbragt

Margriet Blom

Willemijn van Dorp

Julia Kaiser

Jan Hogema

Dick Van Dijk

Dieter Volkers

Bjorn Staps

Luuk Wezenberg

Linde Leijh

Roos Dirks

Inge Schmitt

Karolien van Mensvoort

Laura Blömer

Paméla Maria

Daria Lavrova

Wilfried Nijhof

Dominique Gebbink

Mimi Berlin