Hoe schrijf je een motivatiebrief?

17 februari 2023

Als je bezig bent met solliciteren zit je vast met die ene prangende vraag: hoe schrijf je een motivatiebrief? Eén waarmee je indruk maakt en uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek? Hoe onderscheid je jezelf, zodat jouw motivatiebrief niet in de prullenbak belandt en het solliciteren een succes wordt? Nou, met déze tips.

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is een brief waarin je schrijft waarom je graag in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf. Omdat alleen je cv sturen vast nog wat vragen oplevert, stuur je ook een brief erbij. In de sollicitatiebrief vertel je wie je bent, wat je kunt en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze job.

En dan heb je ook nog een een andere vorm van solliciteren, namelijk met een open sollicitatiebrief. Dat is eigenlijk gewoon precies hetzelfde als een sollicitatiebrief, behalve dat je niet op een concrete vacature reageert.

Opbouw motivatiebrief

Zeker als je nieuw bent in de wereld van het solliciteren zit je vast met een heleboel vragen. Hoe begin je een motivatiebrief? Wat is een goede afsluiter? En hoe bouw je die motivatiebrief op? Nou, zo:

Begin je sollicitatiebrief met een aanhef. Zoek uit bij wie je brief uiteindelijk terechtkomt. En spreek hem of haar direct aan. Met “Beste [VOORNAAM, ACHTERNAAM]” zit je altijd goed. Tenzij je bij een formeel bedrijf gaat solliciteren, dan kun je beter voor ‘geachte’ gaan, en het houden bij een “heer/mevrouw [ACHTERNAAM]”.

Open de eerste alinea van je sollicitatiebrief met een killer-openingszin. Trek de aandacht! En dat doe je met een zin als: “Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen. Ik wil deze baan. Waarom? Omdat ik bij jullie content kan maken. Tekst, video, brochures. Van alles wat, maar ook heel gericht en dat zie ik wel zitten.” Solliciteren met pit, zeg maar. Daar houden bedrijven van.

Vertel in de volgende alinea’s iets over jezelf. Over wie je bent, wat je doet, waar je goed in bent en waarom jij geschikt bent voor de baan. Maar geef ook aan wat je nog graag zou willen leren.

In de afsluiting geef je aan dat je graag deze motivatiebrief toelicht in een gesprek.

Voorbeeld motivatiebrief

Van voorbeelden leer je het meest. Daarom hebben we een template gemaakt die je makkelijk kan downloaden en invullen. Download het template via de link hieronder!