Hoe je indruk maakt bij je sollicitatiegesprek

22 maart 2024

Een sollicitatiegesprek kan erg spannend zijn. Het is daarom belangrijk je goed voor te bereiden om een sterke indruk te maken. Of je nu solliciteert voor een design functie, marketingrol of een andere functie in de modebranche, hier zijn enkele waardevolle tips die je kunnen helpen om op te vallen tijdens een sollicitatiegesprek en die felbegeerde positie te veroveren.

1. Doe je onderzoek

Voordat je het interview in gaat, is het essentieel om goed onderzoek te doen naar het bedrijf en de specifieke rol waarvoor je solliciteert. Begrijp de missie en waarden van het bedrijf, bekijk recente projecten en wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van het bedrijf. Dit toont niet alleen je interesse en toewijding, maar stelt je ook in staat om relevante vragen te stellen tijdens het gesprek.

2. Toon je creativiteit

De mode-industrie draait om creativiteit en originaliteit. Zorg ervoor dat je je portfolio, CV en eventuele creatieve projecten bij de hand hebt om je talenten te laren zien. Laat zien hoe je denkt buiten de gebaande paden en hoe je een frisse kijk hebt op mode.

3. Kleed je passend

Je kledingkeuze voor het interview is belangrijk, aangezien het je eerste kans is om een indruk te maken. Kies een outfit die past bij de cultuur van het bedrijf, maar die ook je persoonlijke stijl en professionaliteit weerspiegelt. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet en let op details zoals grooming en accessoires.

4. Wees voorbereid op specifieke vragen

Anticipeer op vragen die specifiek zijn voor de functie zoals hoe je bepaalde situaties/problemen zou aanpakken,  je ervaring in eerdere rollen, of hoe je werkt in een team. Denk van tevoren na over je antwoorden en voorbeelden die je kunt geven om je vaardigheden en ervaring te illustreren.

5. Laat je persoonlijkheid schijnen

Naast je vaardigheden en ervaring, is het belangrijk om je persoonlijkheid te laten zien tijdens het interview. Wees enthousiast, gepassioneerd en authentiek. Toon interesse in het bedrijf en het team, stel vragen en wees open voor samenwerking. Werkgevers zijn vaak op zoek naar mensen die goed passen binnen de bedrijfscultuur en die een positieve bijdrage kunnen leveren aan het team.

Een sollicitatiegesprek kan uitdagend en spannend zijn, maar met de juiste voorbereiding kun je jezelf onderscheiden. Door je creativiteit, toewijding en persoonlijkheid te laten zien, vergroot je je kansen op succes en kun je jouw droomcarrière in de mode nastreven.