Het IJ Kunst Collectief presenteert bijzondere groepsexpositie in NDSM FUSE.


03 augustus 2023

Het IJ Kunst Collectief (IJKC) presenteert op zaterdag 26 en zondag 27 augustus de achtste editie van deze inmiddels befaamde groepsexpositie in NDSM FUSE. Op deze inspirerende locatie laten 40 makers uit de vrije en de toegepaste kunst hun werk zien. Initiatiefnemer en kunstliefhebber Edwin van den Hoek maakt met elke nieuwe editie duidelijk dat het IJKC een aantrekkelijk alternatief is voor de verzamelaar van beeldende kunst en design.

Op deze achtste editie presenteert het IJKC zich sterker en breder dan ooit. Vanaf dit jaar is het evenement halfjaarlijks – in maart en augustus – en heeft het een vast onderkomen gevonden in NDSM FUSE. Daar wordt gebruik gemaakt van de totale vloeroppervlakte van 1.200 m2, waardoor de makers van ruimtelijk werk en installaties nu ook de kans krijgen voor een optimale presentatie. De samenwerking met NDSM FUSE houdt ook in dat het IJKC een vast onderdeel wordt van de programmering van deze locatie. Dit is goed nieuws voor de deelnemers en bezoekers van de exposities, want hiermee is de continuïteit voor de komende jaren verzekerd. Nog een bewijs van bewezen kwaliteit is het feit dat begin dit jaar IJKC #7 door 3000 kunstliefhebbers is bezocht.

Kwalitatieve selectie uit diverse disciplines

Edwin van den Hoek is naast organisator ook een gedreven curator. De samenstelling van de groep makers verschilt per editie. Van den Hoek wil voor iedere expositie in ieder geval 50% nieuwe deelnemers presenteren, dat betekent 20 nieuwe makers per editie. Hij kijkt bij het selecteren verder dan alleen de Randstad en is zo in staat het – overwegend – Amsterdamse publiek ook kunstenaars en designers te presenteren van buiten Amsterdam en directe omgeving. De meesten worden niet vertegenwoordigd door een galerie of zijn niet in de gelegenheid om te exposeren, en vinden bij het IJKC een kwalitatief podium voor hun autonome werk. Stuk voor stuk makers met een duidelijk eigen handschrift vanuit een bepaalde techniek of specifiek ambacht. Tijdens deze achtste editie zijn er schilderijen en tekeningen te zien naast grafisch werk, mixed media en fotografie. Verder ook ruimtelijk werk en installaties zoals houten objecten, beelden, keramiek en textiel.

De makers van IJKC #8

Aan deze editie doen de volgende kunstenaars en designers mee: Hester Baars / Sonja Cabalt / Inge Deen / Dick van Dijk / Fred Geven / Angelo Giannaula / Frits Heimans / Amber Jansen / René Jolink / Ossa Kierkegaard / Marina van der Kooi / Hanna Kooistra / Ruud de Kort / Daria Lavrova / Loes Leatemia / Ad van Liempt / DH Mack / Carrie Meijer / Karolien van Mensvoort / Marieke Noort / Paul Ouwerkerk / Annemiek van de Pol / Susan Reijnders / Saskia de Rooy / Esra Sakir / Machteld Schouten / Robijn Sonneveld / Noor van Spaendonck / Bastiaan Thijssen / Renee Toonen / Max Turland / Marmijn van de Vate / Annechien Verhey / Cora Verhoog / Alexandra Verkerk / Rob Visje / Timothy Voges / Hans Vos / Pepijn van den Wall Bake / Gineke Zikken  

De makers zijn aanwezig tijdens de expositiedagen om hun werk toe te lichten.

Openingstijden

Zaterdag 26 en zondag 27 augustus: geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur

IJKC #8 is gratis toegankelijk.

NDSM FUSE

NDSM-Plein 29
1033 WC Amsterdam
www.ndsm-fuse.eu

DH Mack

Alexandra Verkerk

Sonja Cabalt

Korrie Vulkers

Mimi Berlin

Cora Verhoog

Hanna Kooistra

Ruud de Kort

Noor van Spaendonck

Machteld Schouten

Marieke Noort

René Jolink

Bastiaan Thijssen

Renee Toonen

Karolien van Mensvoort

Loes Leatemia

Marina van der Kooi