Fibershed publiceert een boek over duurzame kleding voor jongeren.

26 juni 2023

‘Goede Gespreksstof’ is een uitnodigend boek dat ouders, opvoeders en onderwijzers handvatten geeft om jongeren vanaf 10 jaar mee te nemen in de wereld van de kleding. In het boek worden complexe thema’s van de circulaire economie en de gevolgen van de wereldwijd versnipperde textielketen uitgelegd in heldere taal en kleurrijke illustraties.

Goede Gespreksstof is in co-creatie met het Fibershed netwerk samengesteld.

Programma directeur van Stichting Fibershed NL, Stijntje Jaspers, ging daarvoor in gesprek met inspirerende ondernemers, ontwerpers en deskundigen op het gebied van textiel en kleding, zoals José Teunissen, directeur aan het Amsterdam Fashion Institute, Bert van Son, oprichter circulair jeansmerk MUD Jeans, en bekende modeontwerpers waaronder Hul le Kes, Joline Jolink en Rianne de Witte. Door het boek leren jongeren op een speelse manier hoe kleding is veranderd van een vakkundig gemaakt product tot vluchtige mode en welke impact dat heeft op de aarde en de mens. Aan de hand van persoonlijke en professionele ervaringen krijgen jongeren helder inzicht in de kleding- én beroepskeuzes die ze zelf kunnen maken.
Goede Gespreksstof is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij dragen bij aan de redactionele kosten van dit boek. Om de drukwerk en distributiekosten van het boek te bekostigen, is Stichting Fibershed een crowdfunding gestart via voordekunst.nl. Via de crowdfunding hebben al meer dan 100 donateurs bijgedragen! Bijdragen aan de crowdfunding op Voordekunst kan nog voor 9 juli: https://www.voordekunst.nl/projecten/15394-goede-gespreksstof

Geef jongeren een steuntje in de rug!

Via de crowdfunding hebben donateurs bovendien de mogelijkheid om een boek te doneren aan Stichting Petje-Af Breda. Bij Petje Af ontdekken nieuwsgierige kinderen van 10 t/m 14 jaar de wereld. Het praktijkgerichte programma biedt kansen aan kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Boeklancering tijdens Dutch Design Week 2023

Bij een succesvolle crowdfunding wordt het boek gelanceerd tijdens Dutch Design Week 2023. Het thema van DDW23 is Picture This. Tijdens DDW23 presenteren ontwerpers de laatste ontwikkelingen uit de volle breedte van het ontwerpveld. Picture This laat volop ruimte voor verwondering én toont hoe verandering eruit kan zien.

Over Stichting Fibershed NL

Fibershed is een internationale beweging van regionale ondernemersnetwerken van gelijkgestemde textiel- en kledingondernemers die samenwerken aan de ontwikkeling van een nieuw kledingsysteem dat positief bijdraagt aan aan de gezonde bodem, biodiversiteit, CO2-opslag en de lokale economie.