Een afwijzing omzetten in kansen

13 december 2021

Je hebt gesolliciteerd op een leuke vacature en je hebt het gesprek gehad. Na een paar dagen komt het lang verwachte mailtje binnen, je opent hem en schrikt.. Je bent het niet geworden. Je bent ontzettend teleurgesteld, want het was toch zo’n leuk gesprek en je was ook eigenlijk de geschikte kandidaat voor deze functie…

Het eerste wat je doet, is de mail verwijderen. Alleen raden wij je juist aan om een mailtje terug te sturen om het bedrijf en de persoon met wie je de sollicitatie hebt gevoerd te bedanken. Misschien zit je daar helemaal niet op te wachten, maar het kan je wel wat opleveren. In dit blog gaan wij 3 redenen met je delen waarom je dat mailtje wel zou moeten sturen.

Reden 1 – Kansen creëren

Nadat je bent afgewezen kan er nog van alles gebeuren. De positie kan door wat voor omstandigheden dan ook alsnog weer vrij komen, omdat de partijen niet rond komen.

In dat soort gevallen wordt er vaak eerst weer gekeken naar de ‘afvallers’ tijdens een sollicitatieprocedure. Daar zit jij tussen!

Als jij professioneel reageert en ook netjes een mailtje terugstuurt na een afwijzing zullen ze je eerder herinneren. Ook kan het zijn dat als jij reageert op de mail dat er een gunfactor ontstaat, waardoor het bedrijf je toch wilt helpen. Wellicht dat er nog een vacature vrij komt waar jij op kunt solliciteren. Het is altijd goed om de contacten warm te houden.

Reden 2 – Jezelf onderscheiden

Dit is misschien nog wel 1 van de belangrijkste redenen. Niet alleen tijdens een mailtje sturen na een afwijzing, maar überhaupt tijdens het solliciteren. Zelden krijgen werkgevers een positieve en professionele mail terug op een afwijzing. Op deze manier onderscheid jij je daarom zeker van de rest.

Reden 3 – Netwerk en reputatie

Een positieve en professionele reactie op een afwijzing zorgt natuurlijk ook voor een betere reputatie. Vaak kom je in een bepaalde branche dezelfde mensen tegen. Het is daarom belangrijk dat je jouw bestaande relaties behoudt en goed onderhoudt. Met een goede reactie kun je aansturen op een toekomstige samenwerking of contact. Ze kunnen jou misschien later nog helpen met een nieuwe baan of kennen ze misschien wel een ander bedrijf die nog op zoek is naar iemand.

Reageren op een afwijzing

Het belangrijkste is dat je geloofwaardig en oprecht overkomt als je een reactie geeft op een afwijzing. Ben je super teleurgesteld nadat je bent afgewezen, wacht dan nog even met het schrijven van de mail. Je zit dan te hoog in je emotie en zal niet de juiste mail maken.

Schrijf een professionele mail, je weet namelijk nooit wat dat bedrijf nog voor je kan betekenen. Denk altijd in kansen en mogelijkheden en houdt ook goed je eigen reputatie in je achterhoofd.

Succes!