Eclectische groepsexpositie van het IJ KUNST COLLECTIEF op de NDSM-werf.

05 augustus 2022

Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus 2022 presenteert het IJ KUNST COLLECTIEF (IJKC) voor de zesde keer een brede groepsexpositie in Beautiful Distress en Nieuw Dakota op de NDSM-werf. Op deze locatie laten veertig kunstenaars hun nieuwe werken zien. Dit initiatief van kunstliefhebber en curator Edwin van den Hoek belooft ook dit jaar weer een uitdagend alternatief te worden voor liefhebbers en verzamelaars van beeldende kunst en design.

Beproefd concept

Voor deze zesde editie van het IJKC heeft Edwin van den Hoek veertig kunstenaars geselecteerd uit de vrije en uit de toegepaste kunst. Het is juist de diversiteit en de combinatie van disciplines die deze pop-up presentatie tot een beproefd concept maken. Het steeds stijgende bezoekersaantal is daar een bevestiging van, in 2021 kwamen er in drie dagen bijna 2000 bezoekers langs op de NDSM-werf. Met dit event wil Van den Hoek een steeds wisselende groep getalenteerde kunstenaars voor het voetlicht brengen. De meesten van hen worden niet vertegenwoordigd door een galerie of zijn niet in de gelegenheid op een andere manier te exposeren en vinden bij het IJKC een kwalitatief podium voor hun autonome werk.

Astrid Zijdema

Aantrekkelijk alternatief

Het IJKC biedt door zijn opzet en invulling een aantrekkelijk alternatief voor de kunstbeurzen waar de gevestigde orde in de kunstwereld zich manifesteert. Van den Hoek vindt het ontdekken van nieuwe talenten vanuit andere disciplines of achtergronden veel interessanter en verrassender. Hier vindt hij ook raakvlakken met zijn werk als trendwatcher waar hij ook verbanden zoekt en legt tussen mode, design en kunst. Belangrijke criteria voor de selectie van de deelnemende kunstenaars zijn naast een oorspronkelijk handschrift het eigentijdse karakter, de kwaliteit en de ambachtelijke uitstraling van het werk.

Max Schulze

Toegankelijk aanbod

Edwin van den Hoek combineert moeiteloos de rol van enthousiaste kunstliefhebber met die van de strenge curator. Er is zowel tweedimensionaal werk te zien – zoals schilderijen, tekeningen, foto’s, grafisch werk, mixed media en textiel -, alsook ruimtelijk werk zoals beelden, objecten, mixed media en video. Dat maakt de opstelling in Beautiful Distress en Nieuw Dakota heel divers en eclectisch, maar altijd evenwichtig en visueel aantrekkelijk door de strenge selectie. Daarbij is de samenstelling van iedere editie anders, de groep kunstenaars is altijd in beweging en er wordt steeds gezocht naar nieuwe deelnemers voor de komende edities. Toegankelijkheid is heel belangrijk voor het IJKC, en dat maakt dat het profiel van de bezoekers door de laagdrempelige opzet veel breder is dan bij de reguliere kunstbeurzen.

Korrie Vulkers
Dick Langenberg
Simon Oud

Deelnemende kunstenaars

Uit diverse disciplines zijn dit de kunstenaars die geselecteerd zijn voor deze editie:

Suzanne van Baarsen / Marco Brouwer / DH Mack / Dick van Dijk / Fred Geven / Angelo Giannaula / Daisy van Groningen / Reineke Groters / Stephanie Gude / Babette Hofstede / Sophie Järvinen Postma / Wim Kannekens / Hanna Kooistra / Brigitte de Langen / Dick Langenberg / Daria Lavrova / Ad van Liempt / Paméla Maria / Femke Moedt / Michael van Oostende / Lisa Ottevanger / Simon Oud / Jean-Philippe Paumier / Saskia Pfaeltzer / Marja van Putten / Egon de Regt / Saskia de Rooy / Emmy Ruis / Angeliek Rutges / Machteld Schouten / Max Schulze / Noor van Spaendonck / Bastiaan Thijssen / Cora Verhoog / Alexandra Verkerk / Timothy Voges / Korrie Vulkers / Pepijn van den Wall Bake / Gineke Zikken / Astrid Zuidema.

De kunstenaars zijn aanwezig tijdens de expositiedagen om hun werk toe te lichten.

Egon de Regt
Emmy Ruis

Programma & locatie

Vrijdag 19 augustus: preview van 15.00 uur tot 20.00 uur (invitation only).
Zaterdag 20 augustus: expositie geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Zondag 21 augustus: expositie geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegang gratis.

Beautiful Distress House
Ms. Van Riemsdijkweg 41A
1033 RC Amsterdam-Noord
www.beautifuldistress.org

Stichting Nieuw Dakota
Ms. Van Riemsdijkweg 41B
1033 RC Amsterdam-Noord
www.nieuwdakota.com