4 onderdelen die niet mogen ontbreken op je CV

12 januari 2022

Het opstellen van een goed cv lijkt zo makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Er zijn verschillende onderdelen die je kunt vermelden op je cv. Denk aan je persoonsgegevens, werkervaringen en opleidingen. Daarnaast kun je ook nog andere zaken toevoegen, alleen niet alles zal een toegevoegde waarde hebben.

We gaan je uitleggen wat je per onderdeel het beste kunt vermelden en hoe. Wat we willen is dat jouw cv professioneel, relevant en goed scanbaar is voor recruiters.

1. Persoonsgegevens

Persoonlijke informatie is cruciaal op je cv. Wie ben je? Dat is de vraag die een bedrijf wilt weten als je gaat solliciteren. Vermeld altijd je persoonsgegevens en schrijf een persoonlijk profiel. Laat zien wie je bent. Als je een profielfoto plaatst op je cv, kies dan een professionele foto en geen vakantiekiekje.

Persoonlijke gegevens

Dit is een onmisbaar onderdeel op je cv. Zonder deze informatie weet een recruiter/werkgever niet van wie het cv is en hoe jij te bereiken bent.

Een recruiter wil weten over wie het cv gaat, kies ervoor om je naam opvallend te vermelden op je cv. Denk aan een plek bovenaan de pagina, een groter lettertype of gebruik een andere kleur. Beschik je over doopnamen of dubbele achternamen, dan zijn deze niet relevant om te vermelden op je cv. Vermeld alleen jouw voor- en achternaam.

Zet altijd je woonplaats/adresgegevens op je cv neer. Zo kan de werkgever inschatten of je in de buurt woont of niet. Dit kan soms een extra voordeel zijn ten opzichte van andere kandidaten die verder weg wonen. Als je verder weg woont, maar bereid bent om te verhuizen of veel te reizen, dan is het goed om dit aan te geven in je motivatiebrief.

Vermeld ook altijd je telefoonnummer en e-mailadres. Hoe kan een werkgever je anders bereiken. Gebruik een professioneel e-mailadres. Maak desnoods een nieuw e-mailadres voor sollicitaties en houd het simpel, zoals: voornaam.achternaam@gmail.com

Het kan ook nog van toegevoegde waarde zijn om je social media te vermelden, denk aan LinkedIn. Dit is een zakelijk platform en word door veel recruiters gebruikt.

Profielfoto

Als je ervoor kiest om een foto toe te voegen aan je cv, zorg er dan voor dat het een professionele en spontane foto is. Kies een foto waarop je duidelijk te zien bent en kies een recente foto.

Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel is eigenlijk een samenvatting over jezelf. Je vertelt in een klein stukje tekst over jezelf. Je introduceert jezelf en je vertelt over je persoonlijke eigenschappen. Ook is het goed om je ambities te benoemen.

Maak je persoonlijk profiel niet te lang, houd 4 tot 6 zinnen aan. Hierin verwerk je jouw relevante eigenschappen. Som deze niet op maar geef hierbij voorbeelden uit je (werk)verleden.

2. Opleidingen of werkervaring

Het volgende onderdeel is je werkervaring of opleidingen. Ben je al een aantal jaar aan het werk, begin dan met je werkervaring. Ben je starter en heb je nog niet of nauwelijks werkervaring opgebouwd. Begin dan met de opleidingen die je hebt gevolgd en afgerond.

Werkervaring

Dit is een cruciaal onderdeel van je cv. Jouw werkervaring is een cruciaal onderdeel van je cv. Het biedt inzicht in je verleden en onthult informatie over je capaciteiten, ervaring, competenties, voorkeuren en kennis. Om jouw kans op een baan te vergroten is het belangrijk om met behulp van de juiste inhoud en formulering het maximale uit je werkervaring te halen.

Vermeld niet alleen de basisinformatie (functietitel, werkgever en periode), maar neem de ruimte om de werkgever te laten zien dat jij de beste kandidaat bent. Beschrijf in het kort wat je verantwoordelijkheden waren, welke prestaties je hebt geleverd of welke vaardigheden je hebt ontwikkeld. Vermeld dit alleen als dit ook echt relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Probeer de informatie zo kort mogelijk te houden. Het doel is namelijk om de lezer nieuwsgierig te maken, zodat je uiteindelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Opleidingen

Naast je werkervaring zijn opleidingen ook onmisbaar op je cv. Veel werkgevers gebruiken een opleidingsniveau bij het selecteren van kandidaten voor openstaande vacatures.

Ten eerste zeggen je opleidingen iets over je werk- en denkvermogen. Het afronden van een opleiding is een bevestiging dat je in staat bent om op een bepaald niveau te denken en te werken. Daarnaast zegt het ook iets over jouw vastberadenheid en persoonlijkheid. Een diploma of certificering toont eigenlijk aan dat je de wens hebt om als professional vooruit te gaan.

Vermeld altijd de naam van de opleiding, de school waar je hebt gestudeerd en de begin- en einddatum. Geef hierbij ook aan of je wel of geen diploma behaald hebt bij de opleiding. Voeg daarnaast ook nog een korte beschrijving toe. Hierin kun je, indien dit relevant is voor de functie, informatie geven over je vakken, minors, onderzoeken en scripties.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je nog bezig bent met een opleiding, dat kun je ook op je cv vermelden. Zet dan de startdatum erbij en als einddatum dan ‘heden’. Op die manier weet een recruiter dat je nog bezig bent met een opleiding.

3. Cursussen, trainingen en certificaten

Het kan zijn dat je ook nog andere cursussen en trainingen hebt gevolgd en daar ook certificaten van hebt verdiend. Dit help je zeker om een goede indruk te maken. Extra cursussen en trainingen kunnen helpen een werkgever te overtuigen.

Bedenk wel goed of de cursus of training relevant en van toegevoegde waarde is op een functie waarvoor je solliciteert.

Een afgeronde cursus of training zegt iets over je kwaliteiten. Het behalen van een certificaat is een bevestiging dat je in staat bent om een vaardigheid tot op een zekere hoogte te kunnen uitvoeren.

Hoe ga je je gevolgde cursussen en trainingen vermelden op je cv? Als je 1 of 2 cursussen of trainingen hebt gevolgd, dan kun je die bij het kopje opleidingen vermelden. Heb je meer cursussen en trainingen gevolgd? Dan kun je ervoor kiezen om er een apart kopje voor te maken. Dit is erg overzichtelijk en voor de lezer makkelijk te scannen.

4. Extra onderdelen bij het opstellen van jouw CV

Bovenstaande punten zijn de belangrijkste bouwstenen van je cv. Echter kun je naast deze bouwstenen ook nog andere dingen die relevant zijn benoemen. Het is alleen wel echt van belang dat je goed nadenkt of het wel echt relevant is.

Houd wel altijd in gedachte dat je het kort houdt. Recruiters/werkgevers hebben meestal maar heel kort de tijd om naar jouw cv te kijken. Leid ze niet af met onnodige informatie.

Bij werkervaring en opleidingen heb je al voorbeelden gegeven van jouw meest relevante vaardigheden en competenties. Het kan zijn dat je meer vaardigheden en competenties wilt benoemen? Dan kun je hier een apart kopje van maken en ze allemaal opsommen. Vervolgens kun jij je extra vaardigheden verder toelichten in je motivatiebrief.

Heb je nog geen werkervaring of geen relevante werkervaring? Dan kan het interessant zijn om bepaalde nevenactiviteiten te vermelden. Denk aan stages, vrijwilligerswerk of een bijbaan. Het kan namelijk zijn dat je tijdens een stage bepaalde competenties hebt ontwikkeld, dan kan dat interessant zijn om te benoemen.

Als er gevraagd word in een vacature om talenkennis, kan dit ook interessant zijn om te vermelden op je cv. Vanzelfsprekend alleen als je de talen ook daadwerkelijk beheerst, ga er niet over liegen. Er is één situatie wanneer je beter geen talen kunt vermelden. Wanneer je slechts één taal spreekt, is het misschien het beste om je taalvaardigheid uit je cv te laten. Eén taal zal extra opvallen. Zet je talenkennis wel altijd onder een apart kopje.