De inhoud van een goede motivatiebrief

Een motivatiebrief is onderdeel van je sollicitatie en hierin leg jij uit waarom ze jou moeten kiezen voor desbetreffende functie en niet iemand anders. Om een goede indruk te maken geven we je graag wat inhoudelijks tips voor het schrijven je motivatiebrief!

1. Begin met een klein onderzoek te doen naar het bedrijf en de vacature waar jij gaat solliciteren. Kijk naar wat voor type bedrijf het is, wat hun kernwaarden zijn, wat ze doen en wat ze van jou vragen in de vacature. Hebben ze kernwaarden die jij zelf ook belangrijk vindt? Benoem dit dan in je motivatiebrief! Hiermee laat jij zien dat jij je hebt verdiept in het bedrijf.

2. Begin je motivatiebrief altijd met een goede aanhef. Begin nooit met hoi of hallo, maar altijd met geachte of beste. Richt je brief naar de juiste persoon. Als je weet wat diegene zijn/haar naam is begin dan met: Geachte (naam), of Beste (naam).

3. Na je aanhef stel je jezelf voor. Probeer niet standaard te beginnen met: “mijn is naam is (naam)” of “ik ben (naam)”. Begin bijvoorbeeld met: “Als content specialist zag ik de vacature voorbij komen en was ik direct geïnteresseerd. Mijn naam is … en ik ben … jaar oud” etc.

4. Vertel vervolgens waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de vacature. Benoem je kernkwaliteiten door middel van voorbeelden uit de praktijk en onderbouw dit goed. Hiermee laat je zien dat jij van waarde bent.

5. Geef aan waarom je graag bij dit bedrijf wil werken en wat je graag nog zou willen leren. Bedrijven vinden het belangrijk om te weten waarom mensen bij hen willen komen werken.

6. Sluit je brief af met een proactieve actie! Schrijf bijvoorbeeld dat je erg uitkijkt naar een gesprek om je cv en motivatie verder toe te lichten.

7. Zet onder je naam bij de afsluiting ook je telefoonnummer neer. Zo hoeft de lezer van je motivatiebrief niet te zoeken naar je contactgegevens.

8. Maak je motivatiebrief (en cv) geheel naar eigen stijl. Zorg ervoor dat je motivatiebrief een mooie, nette opmaak heeft en personaliseer deze door er bijvoorbeeld een template en bepaalde kleuren in te gebruiken. Dit kun je gemakkelijk en gratis doen via www.canva.com!

De volgorde die je kunt aanhouden voor je motivatiebrief is al volgt:
– Je naam
– Je adres
– Adres werkgever
– Datum
– Aanhef
– Inleiding (hierin stel jij jezelf voor en heb je ongeveer 20 seconde tijd om de opdrachtgever gelijk te prikkelen)
– Je argumentatie en motivatie
– De afsluiting
– Ondertekening

Ben jij er klaar voor om je motivatiebrief te gaan schrijven en op te sturen? Met deze tips heb jij al een goede start en zal het zeker weten goed komen! Wil je meer tips om nog beter je sollicitatie in te gaan? Bestel dan onze sollicitatiegids vol tips & tricks via: https://fashionsolution.nl/sollicitatiegids/.

Terug naar de resultaten