De perfecte sollicitatie outfit? Lees onze tips!

15 juni 2022

Vol twijfel sta je voor je kast na te denken over wat je moet aantrekken naar je eerste sollicitatiegesprek. Doe je die ene broek aan met dat shirtje of toch die ene jurk? Het uitkiezen van een goede outfit voor je sollicitatiegesprek kan soms lastiger zijn dan we denken

Met je uiterlijk en verzorging geef jij een van de eerste indrukken aan misschien wel je toekomstige werkgever. Het is daarom belangrijk dat jij er netjes en verzorgd uitziet en je kleed naar de dresscode van het bedrijf.

Er zijn bedrijven die het prima vinden als jij in een spijkerbroek en blouse je sollicitatiegesprek komt doen, maar er zijn ook bedrijven die je liever in een pantalon met colbert zien.

Om je een beetje op weg te helpen, geven we je de volgende tips & tricks:

Tip 1: Onderzoek doen

Doe onderzoek naar het bedrijf. Zie je aan de website dat het bedrijf bijvoorbeeld erg zakelijk en formeel is? Denk dan aan een wat klassiekere outfit, zoals een pak of een lange rok met een blouse. Door je kleding aan te passen aan de dresscode van het bedrijf laat jij al gelijk zien dat jij qua looks goed in het bedrijf zou passen!

Tip 2: Simpel werkt!

Kies voor tijdloze items. Een broek, rok, colbert of blouse; het zijn klassiekers die je naar elk bedrijf aan kunt. Veel bedrijven zijn tegenwoordig een stuk relaxter en verwelkomen je graag in een nette spijkerbroek en T-shirt.

Tip 3: Kleuren

Kleuren die altijd goed werken zijn over het algemeen wat rustiger. Denk aan zwart, wit, (donker)blauw, grijs en zandtinten.

Afhankelijk van het bedrijf waarvoor je solliciteert kun je natuurlijk ook voor wat fellere kleuren en printjes gaan. Pasteltinten zijn de meest veilig kleuren, maar wil je een opvallende kleur dragen? Kies dan één item in die opvallende kleur of print en draag voor de rest basic kleuren.

Tip 4: Haren

“Haren zijn de kroon van het gezicht”, zegt men wel eens. Heb je lange haren en draag je het graag los? Zorg dan dat het je gezicht niet teveel bedekt, zodat iemand je goed aan kan kijken! Toch liever aan de strakke coupe? Een knot of staart is altijd goed. Heb je kort haar? Wat gel of wax kan helpen het mooi in model te krijgen!

Tip 5: Schoeisel

Draag (altijd) nette schoenen. Het zou zonde zijn als je een mooie outfit aan hebt en je afgetrapte schoenen het verpesten. Qua schoeisel zit je altijd goed met een Oxford of voor de dames; een niet al te hoog gehakte pump! Ook een nettere sneaker, of een laarsje wordt steeds vaker als ‘normaal’ beschouwd.

Tip 6: Verzorging

Je lichamelijke verzorging kan heel veel doen voor een eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je fris ruikt, je nagels en tanden schoon zijn en dat je eruit ziet om door een ringetje te halen!

Tip 7: Lach!

Je gezichtsuitdrukking is hartstikke belangrijk. Wanneer je met een ongeïnteresseerde blik het gesprek in gaat, zal je gesprekspartner denken dat jij er niet heel veel zin in hebt. Kijk iemand dus geïnteresseerd en recht in zijn/haar gezicht aan, probeer niet te gapen en wees je vooral bewust van het feit dat een gezicht soms boekdelen kan spreken!