Chapter Two van ‘Knowing Cotton Otherwise’ tentoonstelling van Fashion For Good

06 maart 2023

De term body of work verwijst naar een verzameling – een geheel van bewegende delen die elkaar zo aanvullen en in elkaar passen dat ze het verhaal van een overkoepelend onderzoeksproces vertellen. Bodies of Work is de titel van de tweede fase van de tentoonstelling Knowing Cotton Otherwise bij het Amsterdamse museum Fashion for Good.

Er zijn installaties aan de expositie toegevoegd die verwijzen naar zowel menselijke als niet-menselijke entiteiten. Zo kan het verhaal van katoen vanuit een breder perspectief worden verteld, en wordt het gebruik en hergebruik van deze stof in de mode en techniek onderzocht. De Creatieve leiding ligt voor deze tentoonstelling bij Janice Deul die nauw samenwerkt met het curatoren-collectief bestaande uit: Musoke Nalwoga naast de beiden vaste Fashion for Good curatoren Alyxandra Westwood en Sophie van Duren.

Traceerbaarheid, end-of-use, oorsprong en meer

De eerste fase van Knowing Cotton Otherwise was speels en vrolijk, waarbij veel verschillende onderwerpen aan bod kwamen. Zo werden er – al was het maar voor even – gesprekken op gang gebracht over end-of-use, traceerbaarheid, oorsprong en meer. Bodies of Work duikt in het rijke verhaal van het lichaam als drager van de problematische geschiedenis van katoen en laat zien hoe we nog een stap verder zijn gegaan. Dit vervolg op het eerste deel van de tentoonstelling kan worden gezien als een poging om de problemen rondom de katoenindustrie onder ogen te komen.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met verschillende kunstenaars, initiatieven en experts. Een aantal highlights:

Kunstenaar Tricia Mokosi, is gevraagd 4 looks te creëren van gevonden materiaal van Katoen, gesourced in tweedehandswinkels in amsterdam. De outfits zijn samengesteld uit o.a. oude opera kostuums, gehaakte items in combinatie sneakers. Tijdens de opening kwamen de looks tot leven waar ze werden gedragen tijdens een serie dansperformances.

Sha’Mira Covington is een Ph.D. kandidaat bij de afdeling Textiles, Merchandising & Interiors en het Institute for Afro-American Studies aan de Universiteit van Georgia. In haar werk voor Knowing Cotton Otherwise gaat ze dieper in op de geschiedenis van katoen, de fashion industrial complex, en het idee van culturele duurzaamheid. Vanuit haar eigen onderzoek heeft ze objecten samengebracht om te belichten hoe katoen een rol speelt in verschillende culturen. Middels zowel historische objecten als hedendaagse voorwerpen, wil ze bezoekers uitnodigen om stil te staan en vragen te stellen over de rol van katoen in hun eigen leven, niet westerse geschiedenis en in het bijzonder de geschiedenis van de zwarte diaspora. Zo toont de installatie bijvoorbeeld een bedeltje uit een privécollectie in de vorm van een katoenbaal (gevuld met echte katoen) die diende als beschermende amulet in de spirituele cultuur van zwarte diaspora in de V.S. – verwijst naar de spiritueel helende kwaliteiten van katoen in hoodoo cultuur.

 

De tentoonstelling kijkt ook naar de toekomst met een installatie van innovator Natural Fiber Welding. De draadvormige sculptuur toont een alternatief voor de traditionele katoenproductie en symboliseert hun CLARUS®-technologie, waarbij de wetenschap van het ‘lassen’ wordt toegepast om duizenden individuele vezels te versterken tot sterk, hoogwaardig, natuurlijk garen. De installatie symboliseert ook de vele handen die katoen aanraken en de vele verhalen die uit één plant voortkomen.

Buzigahill is een impact gedreven kledingmerk met een missie om de Oegandese textielindustrie weer te laten floreren zoals het in de begin jaren zeventig deed. Lokale mode is vervangen door de invoer van tweedehandskleding en goedkope, synthetische imitaties uit het mondiale Noorden. Het Oegandese ontwerp en de productie kunnen niet op tegen de lage prijzen en diversiteit die tweedehands kleding biedt – welke een bedreiging vormen voor de lokale economie en het milieu. Return to Sender is de eerste serie van Buzigahill. Ze richten zich hierbij op het herontwerpen van tweedehandskleding en het herdistribueren naar het mondiale Noorden, waar de kleding oorspronkelijk werd weggegooid voordat ze naar Oeganda werden verscheept.

Traceerbaarheid, end-of-use, oorsprong en meer

Stichting Fashion for Good, met ANBI-status, heeft in oktober 2018 zijn deuren geopend als interactief modemuseum en richt zich op de toekomst van fashion. Het museum vertelt de verhalen achter de kleren die je draagt en hoe je met de juiste keuzes voor die kleren een positieve impact kan hebben op de mode-industrie. Fashion for Good gelooft dat de mode-industrie kan én moet veranderen, en helpt daarom om de juiste kennis hierover te verspreiden. Een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, duurzaamheid of innovatie. Het Museum wordt ondersteund door de Laudes Foundation als founding funder en ontvangt daarnaast ook steun van VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Zabawas, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Europese Unie via het Allthings.bioPRO project, onderdeel van het onderzoek- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het Fashion for Good Museum is officieel geregistreerd bij het Museumregister en de Museumvereniging en is gratis te bezoeken met een Museumkaart.

De tentoonstelling is van 8 maart tot 18 juni te bezoeken bij Museum JAN te Amstelveen.

Museum JAN
50 Dorpsstraat
Amstelveen